METTE MURER I NY BOG:

KØNSROLLERNE FUCKER MED DIN HJERNE

”Mette Murer: Jeg er jo bare mig” er titlen på en spritny bog om kampen mod det kønsopdelte arbejdsmarked og retten til at bade bag en lukket dør i skurvognen – fri for mænds nysgerrige blikke. Den er et opgør med de kønsroller og normer, der stadig i 2021 fucker med vores hjerner. Mette Schak Dahlmann og bogens forfatter, Anne-Mette Barfod, er begge medstiftere af og partnere i Genderwise


”Vi lærer fra helt små, at der er en rigtig måde at være pige, dreng, kvinde og mand på, men virkeligheden er, at vi alle er mennesker med vidt forskellige talenter.”


Sådan lyder det fra Mette Schak Dahlmann, der lige nu er aktuel med bogen ”Mette Murer: Jeg er jo bare mig”, som udkommer den 16. september 2021. I bogen fortæller Dahlmann om, hvordan hun designede sin egen unisex-skurvogn og om alle de kønsstereotyper, hun har måttet bryde med for at uddanne sig til murer og finde sig til rette blandt mændene på byggepladsen.


”Vores talenter afhænger ikke at vores køn, men af vores individuelle evner og interesser. Når så helt ufatteligt mange mennesker vælger fag, uddannelse og karriere ud fra deres køn – og ikke ud fra interesser og talenter – er det, fordi kønsrollerne fucker seriøst med vores hjerner.”


Det er ingen hemmelighed, at det danske arbejdsmarked er stærkt kønsopdelt.


”I mange år har vi talt om såkaldte ’mandefag’ og ’kvindefag’, hvilket yderligere cementerer en traditionel fortælling om, at tekniske, matematiske og håndværksmæssige fag er for mænd, mens omsorgsfag og humaniora er for kvinder. Problemet er, at vi får denne fortælling ind med modermælken, og fortællingen begrænser talenternes frie bevægelighed på tværs af fag og brancher. På den måde bliver vores individuelle mulighederne på jobmarkedet begrænsede – både for kvinder, mænd og andre kønsidentiteter.”


Jakkemænd trækker i de røde strømper

”Dansk erhvervsliv er ved at få øjnene op for, at vi taber talentmasse på gulvet, når alt for få kvinder vælger at gøre karriere som murer, smed, VVS’er, datalog, topleder, ingeniør eller økonom. Derfor oplever vi i disse år, at stadig flere mænd i jakkesæt taler som rødstrømper og blandt andet er fortalere for øremærket barsel til mænd”, påpeger Anne-Mette Barfod, cand.polit. og forfatter til bogen. Hun tilføjer, at mange erhvervsskoler, universiteter og organisationer gør en ihærdig indsats for at tiltrække kvinder til fag og discipliner, der traditionelt har en overvægt af mænd:


”Det gælder byggebranchen, og det gælder også stribevis af andre brancher og discipliner. Det er almindeligt anerkendt, at arbejdspladser med et mix af køn har et bedre arbejdsmiljø, tænker mere innovativt og genererer en bedre bundlinje. Derfor har vi brug for at gøre en indsat for at tiltrække kvinder også til forskning, topledelser og bestyrelser.”


Mette Schak Dahlmann har på egen krop oplevet, hvordan hun igen og igen er løbet panden mod en mur og er blevet mødt med fordomme og sexisme, blot fordi hun har ønsket at gøre karriere som murer:


”Det har på mange måder været megahårdt, fordi jeg altid har følt mig anderledes, fordi en murer traditionelt er en mand. Folk har talt mere om mig end til mig, selv om jeg er god til mit fag.”

METTE MURER: JEG ER JO BARE MIG
Forfatter: Anne-Mette Barfod
Redaktør: Via Christensen
Forlag: Powerpress
Vejl. pris: 295 kroner inkl. moms

Jeg er jo bare mig - men hvis der skal en revolution til, skal jeg fandme nok starte den!

Mette Schak Dahlmann