Ligeværd er fundamentet for ægte respekt

– også mellem nationer

I dag, den 20. januar 2025, indsættes Donald Trump som præsident. Hans retorik om magt og overlegenhed minder os om, hvor vigtigt det er at bekæmpe de samme strukturer her på vores hjemmebane

Af Anne-Mette Barfod og Via Christensen

20. januar 2025


I dag indsættes Donald Trump som præsident i USA. En mand, der taler om America First og Make America Great Again og bruger superlativer om sig selv og sine støtter. Hans sprog er fyldt med overdrevne og opblæste udtryk som "den bedste", "den største" eller "den mest fantastiske" for at skabe et narcissistisk billede af ufejlbarlighed og magt.


Bag Trumps ord gemmer sig arrogance og en implicit overbevisning om overlegenhed. Det er hans trusler om at bruge økonomisk og militær magt i forhold til Grønland og Danmark et dugfriskt eksempel på. Denne type retorik afslører et verdenssyn, hvor dominans og styrke sættes over ligeværd og gensidig respekt.


I en debat i går, 19. januar, mellem grønlandske og danske politikere på TV2 gjorde Múte Bourup Egede opmærksom på, at mange grønlændere ikke føler sig mødt med respekt:


"Befolkningen vil gerne tage et skridt videre [...] Måske havde vi undgået den debat, hvis vi havde været ligeværdige."


Denne udtalelse rammer kernen. Ligeværd handler om at møde hinanden i øjenhøjde – som ligeværdige mennesker, uanset køn, etnicitet, alder, religion eller baggrund. Men historien viser, hvordan Danmark gang på gang har svigtet dette ideal i sin behandling af Grønland.


Et tydeligt eksempel er spiralskandalen, hvor grønlandske kvinder blev tvunget til prævention, fordi danske politikere ønskede at begrænse børnetallet i Grønland. En skammelig handling, som Danmark endnu ikke har givet en officiel undskyldning eller udbetalt erstatning for. Det efterlader mange grønlændere med en oplevelse af at være andenrangsborgere i et fællesskab, der burde bygge på ligeværd og respekt.

Ligeværd er mere end ord – det kræver handling.

Anne-Mette Barfod og Via Christensen, Genderwise

Donald Trump i 2016. Foto: Library of Congress, USA.

Trumps retorik om magt og overlegenhed minder os om, hvor vigtigt det er at bekæmpe de samme strukturer på vores hjemmebane. Hvis vi ønsker at være et samfund, der bygger på ligeværd, skal vi starte med at anerkende og reparere de uretfærdigheder, vi selv har påført andre. Det er på tide, at Danmark ikke kun taler om ligeværd, men handler på det. En officiel undskyldning til ofrene for spiralskandalen ville være et vigtigt skridt, ligesom vi kan blive bedre til at møde ikke bare grønlandske, men alle medborgere med rødder udenfor Danmark i øjenhøjde.


Ligeværd kræver mere end ord – det kræver handling. Lad os vise, at vi kan gøre det bedre. Ikke kun for grønlændernes skyld, men for vores fælles værdighed som nation.